Oldal kiválasztása

Kertrendezés pergola építéssel

Kertrendezés Szigetbecsén

Egy szigetbecsei családi ház kertjének átrendezése
(Növényágyások felszámolása, öntözőrendszer átalakítása, veteményes kert rendezése, füvesítés, térkövezés és pergolaépítés)

Megkeresés

2014 nyarának végén érkezett, hozzánk a megkeresés egy szigetbecsei családi ház kertjének átrendezésével kapcsolatban. Ezen kert tulajdonosai azzal a kéréssel fordultak hozzánk, hogy a már megépített díszkertjüket tegyük élhetőbbé. Azért kerestek meg minket, mert a környékükön nem találtak olyan kertészeti vállalkozást, aki ilyen jellegű feladatokat vállal.

Az igény

Megrendelőnk megépíttette kertjét pár évvel ezelőtt, de a használata során kiderült, hogy túl változatos és sok növény került telepítésre. Nagyon sok gondot jelentett a növények rendszeres gondozása. A kert elég nagy méretekkel rendelkezik és a dísznövény ágyások sok teret elvettek belőle. Nem volt egy nagyobb egybefüggő gyepfelület ahol, a gyerekek esetleg játszhattak volna, ráadásul az íves növényágyások miatt a fűnyírás is sokkal időigényesebbé vált. Ezért arra kértek minket, hogy a növényágyások felszámolásával alakítsunk ki egybefüggő gyepfelületeket és igazítsuk hozzá az öntözőrendszert. Az így felszabaduló területre pedig egy hangulatos pergola építését kérték alatta térkővel és egy kisebb tűzrakóval. A veteményes kerttel évek óta tartó küzdelmüknek is véget szerettek volna vetni. Ennek a megoldására javasoltuk, hogy a rendelkezésre álló bontott téglák felhasználásával alakítsunk ki zöldséges ágyásokat.

Kertrendezés kivitelezésének menete

Tereprendezés, ágyások felszámolása:
A kerti munkák azzal kezdődtek, hogy a feleslegesnek ítélt dísznövényeket kiástuk. Igyekeztünk a növényeket földlabdával kiásni, hogy átültethetők maradjanak. Mivel a tulajdonos felajánlotta a kikerülő növényeket a helyi önkormányzatnak, hogy valamelyik köztéren ültessék be. Az ágyásokból kikerülő műanyag szegélyeket sajnos nem lehetett újra hasznosítani. Az ágyások öntözéséül szolgáló csepegtető öntözést felszámoltuk. A gyepöntözés 100%-os lefedettségét a régi szórófejek áthelyezésével és újak telepítésével valósítottuk meg. Miután a területeket kitisztítottuk, a talajt átmozgattuk rotációs kapával. Majd gereblyék segítségével előkészítettük a területet a füvesítésre.

Térkövezés:

Miután a felesleges növényzet eltűnt, a terep máris sokkal átláthatóbbá vált. A tulajdonossal eldöntöttük, pontosan hol és hogyan helyezkedjen el a pergola és hozzá képest hol legyen a kerti sütögető. A térkövezés első lépése a tükör készítése, majd a szegélyek betonba helyezése. Ezen kertépítés során nem a hagyományos beton szegélyköveket használtuk. A térkövezéshez a Barabás téglakövet használtuk, melyek sokkal dekoratívabbak, mint a beton szegélykő. Ezzel egy időben elhelyeztük az ’U’ vasakat amik a gerendák tartására szolgálnak. Ezek használatával a fa nem érintkezik álló vízzel így sokkal, nagyobb élettartammal fog rendelkezni. A beton megkötése után 10 cm vastagságú osztályozatlan murvából elkészítettük az alapot. Többszöri lapvibrátoros tömörítés után, következett a 2-3 centiméternyi homok alap, majd kezdődhetett a térkövezés. A Barabás térkövet halszálka mintában helyeztük el, mely egy ilyen természetközeli kerthez jobban passzol.

Pergola építése

A térkövezés elkészültével elkezdődött a kerti pergola építése. A felhasznált faanyag választásánál a vörösfenyőt részesítettük előnyben. Ez ugyan 15-20 %-al drágább, mint az egyszerű lucfenyő, de élettartalma kültéri körülmények között akár 15-20 év is lehet. A felhasznált faanyagokat természetesen kezeltük 2 rétegben felvitt vastaglazúrral.

Kerti sütögető

A sütögetőt a megmaradt Barabás téglakőből építettük, kör alakúra. A körülötte lévő területet kerti murvával díszítettük.

Veteményes kert

Kiemelt növényágyást is javasoltunk a kedves megrendelőnknek, de szerette volna, ha az ágyások méretei később könnyen módosíthatók lennének. Ezért döntöttünk a bontott téglából elkészített ágyások mellet. Ennek tükrében nem használtunk betont, hanem a tömörített földbe helyeztük el a téglákat. Az ágyások szélét élére állított téglával választottuk el egymástól, közte pedig lapjára fektetett szorosan egymás mellé illesztett téglákból utakat alakítottunk ki. Így esős időben sem lesz saras, aki a veteményes kertbe szeretne kimenni. Mindegyik ágyásba helyeztünk egy csepegtető cső kiállást, hogy később rá lehessen csatlakozni. Javasoltuk, hogy tavasszal a zöldség palánták eltelepítését megelőzően fektessenek le geotextilt, így az egész éves gyomlálás nagymértékben visszaszorítható. Ennek és az öntözőrendszernek köszönhetően egy könnyen fenntartható veteményes kert alakítható ki.

Füvesítés

A zöldhulladék elszállítása és az összes kertépítési munka befejeztével az utolsó munkafolyamatként elvégeztük a füvesítést.

A kertépítés végeredménye

A kertfelméréskor tapasztalt állapothoz képest igen szembetűnő a változás,
de amíg az elvetett fűmagok ki nem kelnek és az első fűnyírás meg nem történik a munkánk eredménye nem teljesen kézzelfogható, azonban addig is, a kialakított kerti pihenőt a sütögetővel már lehet használni. Bízunk abban, hogy amikor a kert tulajdonosunk ránéz teraszának ablakáról a kertjére nem a sok gondot látja növényei körül. Hanem a jövőt, hogy milyen szép nagy egybefüggő gyepfelületei lesznek tavasztól ahol a gyermekei játszadozhatnak. Vagy, hogy milyen rendezett veteményes kertbe ültetheti el zöldség palántáit.

Távozásunkkor a kert tulajdonosa és mi is elégedettek voltunk az elvégzett munkával. Tavasszal várnak minket a megmaradt cserjék és évelők visszametszésével, gyepszellőztetéssel és az öntözőrendszer beindításával.