Oldal kiválasztása

Tavat építeni bonyolultabb, mint hinné!

Kerti tavat építeni nem nagy ördöngösség – mondhatja magában: kiássuk az alapot, húzunk rá fóliát, eresztünk bele vizet és beledobáljuk az egyéb hozzávalókat, úgymint hal, kavicsok, növények. Ennél azért persze „kicsikét” komplikáltabb feladatról van szó, nem csoda, hogy külön iparág települt az évek során a kerti tó építésre.   Kerti tó tervezés A körültekintő tervezés […]
gyönyörű kerti tó

nov 10, 2018

Kerti tavat építeni nem nagy ördöngösség – mondhatja magában: kiássuk az alapot, húzunk rá fóliát, eresztünk bele vizet és beledobáljuk az egyéb hozzávalókat, úgymint hal, kavicsok, növények. Ennél azért persze „kicsikét” komplikáltabb feladatról van szó, nem csoda, hogy külön iparág települt az évek során a kerti tó építésre.

 

Kerti tó tervezés

A körültekintő tervezés és a minőségi alapanyagok beszerzése után indul meg ténylegesen a kerti tó megépítése. Az alap kiásását bárki meg tudná csinálni, ezt aláírjuk, de az utána következő műveletek és pláne a megfelelő hozzávalók kiválasztása és a szakszerű beépítés már tapasztalatot és szakértelmet kíván.

Tó felújítás

Munkánk során, hosszú évek alatt előfordult, hogy egy megépített kerti tó felújításához, vagy egy önjelölt kerti tó építő fáradozásait megunva hívtak minket. Egészen különleges konstrukciókkal találkoztunk ezen kiszállásaink alkalmával, a leggyakoribb jelzők ilyenkor a borzalmas, ijesztő, különleges, értékelhetetlen stb. voltak. Az elfuserált kerti tó nemcsak hogy rontja az összképet, de külalakja és egyéb kellemetlen mellékhatásai miatt egyenesen szenvedés lesz vele együtt élni.

A rohadó növényzet és a pusztuló halak miatti konstans dögszag nem éppen a kertvárosba, vagy a munkahelyre való jelenség, még akkor sem, ha ez a természet rendje, a naturalizmus ilyen szintű megnyilvánulását érthető módon nem szeretnék saját lakókörnyezetükben érezni az emberek. Az alapot nem ássuk túl mélyre, hiszen az sem túl szórakoztató, ha a kerti tóban a díszhalak túl mélyen, gyakorlatilag láthatatlanul lubickolnak. Az alap mélysége attól is függ, hogy milyen halakat szeretne Ön a tóba telepíteni, amennyiben nagyobb testű díszpontyokkal is fel szeretné dobni a kertet, úgy egy kicsivel nagyobb mélységet kell biztosítanunk.

A tó helyes kivitelezése

Az alap megfelelő szigetelése elengedhetetlen, meg kell előznünk a szivárgást és a föld alól jövő különböző mechanikai behatásokat. Az úgynevezett agrotextíliára helyezzük a vízhatlan műanyag fóliát, a fólia rögzítése után pedig feltöltjük vízzel az így kapott medret. A vízszintet némileg a talajszint alá kell tájolnunk a különböző szűrőberendezések telepítésével pedig a megfelelő vízminőség folyamatos biztosítását érjük el. A vízminőség a tó élővilága számára rendkívül fontos, állott, oxigénhiányos környezetben a növények és az állatok sem maradnak meg.

Élőlények a tóban

A kerti tó élővilágát az Ön igényeihez igazítjuk, de a természetes egyensúly fenntartása és az élővilág tartóssága érdekében kénytelen vagyunk bizonyos aranyszabályokat betartani. Ennek értelmében a növények tájolását már a tervezési fázisban el kell végeznünk, nem mindegy ugyanis, hogy a különböző növények milyen mélységbe kerülnek, ahogy arra is oda kell figyelnünk, hogy a kerti tó ne legyen túlzsúfolt, hiszen a természetes egyensúly felborulása a kerti tó halálát okozza.

Amennyiben a kerti tó építése során minden lépést és munkafolyamatot szakszerűen és kellő odafigyeléssel végzünk el, a kerti tó hosszú évekre lesz a kert éke az Ön legnagyobb megelégedésére és vendégei ámulatára. Diplomás szakembereink tudása és tapasztalata a biztosíték arra, hogy a kerti tó megfelelően fog működni, a hibásan telepített kerti tó ugyanis halálra van ítélve.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

A Nyugalom Szigete: Japánkert Építés Lépésről Lépésre
A Nyugalom Szigete: Japánkert Építés Lépésről Lépésre

Fedezze fel a japánkert építésének művészetét „A Nyugalom Szigete: Japánkert Építés Lépésről Lépésre” című könyvben. Lépésről lépésre útmutatónk segít megteremteni a harmónia és béke oázisát otthonában, a tradicionális japán kertépítés titkainak feltárásával.

5+2 játék, amivel lekötheted a cicád
5+2 játék, amivel lekötheted a cicád

Ha te is olyan szerencsés vagy, hogy egy hiperaktív cica társaságában élsz, akkor bizonyára tudod, hogy a játék fontos szerepet játszik a cicák boldogságában és egészségében. De vajon milyen játékokat érdemes beszerezni a kedvencednek? És számít-e, hogy a cica fiú...

Zöldségtermesztés házikertben
Zöldségtermesztés házikertben

A zöldségtermesztés házikertben nem csak egy pihentető hobbi, de egy praktikus módja is annak, hogy friss, egészséges zöldségekhez jussunk. A TipTopKert olvasói számára összeállított cikkünkkel bemutatjuk, hogyan kezdjünk hozzá a zöldségtermesztéshez saját...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás