Oldal kiválasztása

Tavaszi metszés

Ahhoz, hogy kertünk mindig a legjobb formájában legyen, és minden évszakban öröm legyen ránézni, a növények folyamatos gondozására van szükség. nem szabad elfelejteni például a díszcserjéket sem, amelyek ugyan kevésbé igényes növények, mint a virágágyások lakói, mégis vannak olyan teendők, amik megkívánják az alapos munkát. Ilyen feladat a bokrok tél végi metszése is, amely által sokkal […]

nov 10, 2018

Ahhoz, hogy kertünk mindig a legjobb formájában legyen, és minden évszakban öröm legyen ránézni, a növények folyamatos gondozására van szükség. nem szabad elfelejteni például a díszcserjéket sem, amelyek ugyan kevésbé igényes növények, mint a virágágyások lakói, mégis vannak olyan teendők, amik megkívánják az alapos munkát. Ilyen feladat a bokrok tél végi metszése is, amely által sokkal erőteljesebben lesznek képesek a későbbiekben növekedni és fejlődni.

Leginkább az olyan cserjéknél kell erre odafigyelni a metszés során, amelyek virágzási szakasza nyárra vagy késő őszre tehető. Ilyen például a nyáriorgona, a japán gyöngyvessző vagy a sudárzsálya is. A bokrok előző évi hajtásait két rügyig kell visszavágni ahhoz, hogy a növény később gazdag virágzásnak induljon.   Sokak kertjében megtalálhatóak a piros lombú bokrok, amelyeknél a szokásos eljárás az, hogy erősen visszavágjuk őket. Ennek eredménye az lesz, hogy hajtásban gazdag, fénylő levelű bokrokkal büszkélkedhetünk majd. Léteznek olyan fajták is, amelyeknél különösen radikális eljárást érdemes alkalmazni, bátran csattogtathatjuk a metszőollót. A sárga vesszős vagy fehér som esetében például minden tél végi metszéskor tőből el szokás távolítani a három évesnél már korosabb ágakat, akár teljesen visszametszve a növényt. Az új hajtások ezáltal igazán tündöklőek lesznek, a bokrok pedig egészen biztosan a kert ékeivé válnak majd, amikor megindul az új ágak fejlődése.

Gyümölcsfák metszése

Gyümölcsfák metszése

Gyümölcstermő növények esetében óvatosabban kell eljárni, mert az időjárási viszonyok változására természetszerűleg jóval érzékenyebbek. A tél végi metszést fagymentes napokon érdemes végezni, amikor a hőmérséklet semmiképpen nem ereszkedik mínusz 5 fok alá. Amennyiben ezt nem tartjuk be, a metszési felületeken fagyási sérülések keletkezhetnek.

a fák koronályának metszése

korona metszés

Mivel célunk elsősorban az esztétikus, szép koronaforma kialakítása a dísznövényeknél, a legfontosabb az elhalt vagy sérült hajtások eltávolítása – ezeket a tél végi metszéskor mindenképpen távolítsuk el. Ugyanakkor például a fiatal fák oldalhajtásait tápanyag-felvételi és más kedvező élettani hatások miatt érdemes megtartani, sőt, néha kifejezetten szükséges is, mivel ezek nélkül nem fejlődnek megfelelően. A sérült és elöregedett hajtásokon kívül ritkítani sem árt néha a koronát, hogy csak a legerősebb hajtások maradjanak meg, ezáltal segítve elő a fejlődés folyamatot.

Miközben a természet halkan felébred a téli álmából, és az első hajtások megjelennek, a kertész számára eljön az egyik legfontosabb időszak: a tavaszi metszés ideje. A TipTopKert csapatában hiszünk abban, hogy a megfelelően elvégzett metszés alapvető az egészséges és szép kert kialakításához. Ebben a bejegyzésben lépésről lépésre vezetjük Önt a tavaszi metszés rejtelmeiben, hogy kertje ragyogóan szép legyen.

 

Miért olyan fontos a tavaszi metszés?

A metszés nem csak a növények formálásáról szól. Véleményünk szerint a metszés kulcsszerepet játszik a növények egészségében, növekedési irányának szabályozásában és a bőséges termés elősegítésében. Tavasszal, amikor a növények még pihenő állapotban vannak, ideális időszak ezeknek a műveleteknek az elvégzésére.

Az alapok: Mikor és hogyan metszünk?

  • Az ideális időpont: Mi, a TipTopKert-nél úgy gondoljuk, hogy a legjobb időpont a metszésre a késő tél és a kora tavasz közötti időszak. Mielőtt a növények aktívan kezdenek növekedni, de már a legsúlyosabb fagyok elmúltak.
  • Az eszközök kiválasztása: A metszéshez használt eszközöknek éleseknek és tisztának kell lenniük. Szerintünk a befektetett idő és energia az eszközök karbantartásában hosszú távon megtérül.

Metszési technikák és tippek

  • Az egészséges hajtások meghagyása: Vegye figyelembe, hogy csak a beteg, sérült vagy egymás felé növő ágakat kell eltávolítani. Az egészséges hajtások meghagyása biztosítja a növény számára a megfelelő energiát és tápanyagot.
  • A metszés iránya: Amikor ágat metsz, próbálja meg olyan irányban vágani, hogy az esővíz ne maradjon az ágon, hanem lefolyjon róla.
  • Ne metszen túl sokat: Metszés közben soha ne távolítson el több mint egy harmadot a növényről.

Gyakori hibák a tavaszi metszés során

Minden kertész hibázhat, de a leggyakoribb hibák elkerülése érdekében érdemes megfogadni tanácsainkat. Sokan túl korán kezdik el a metszést, amikor még fennáll a fagy kockázata. Egy másik gyakori hiba a túlzott metszés, ami a növények stresszét növeli.

Záró gondolatok

A tavaszi metszés, ha jól végezzük, életet és energiát adhat kertjének. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a metszés nem csak művészet, hanem tudomány is. Ha bármilyen kérdése merül fel, vagy bizonytalan a metszési technikákban, keressen minket a TipTopKert-nél, és szakértőink készséggel állnak rendelkezésére.

Reméljük, ezzel a bejegyzéssel segítettünk Önnek a tavaszi metszés rejtelmeiben, és kertje hamarosan újra ragyogóan szép lesz!

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

A Nyugalom Szigete: Japánkert Építés Lépésről Lépésre
A Nyugalom Szigete: Japánkert Építés Lépésről Lépésre

Fedezze fel a japánkert építésének művészetét „A Nyugalom Szigete: Japánkert Építés Lépésről Lépésre” című könyvben. Lépésről lépésre útmutatónk segít megteremteni a harmónia és béke oázisát otthonában, a tradicionális japán kertépítés titkainak feltárásával.

5+2 játék, amivel lekötheted a cicád
5+2 játék, amivel lekötheted a cicád

Ha te is olyan szerencsés vagy, hogy egy hiperaktív cica társaságában élsz, akkor bizonyára tudod, hogy a játék fontos szerepet játszik a cicák boldogságában és egészségében. De vajon milyen játékokat érdemes beszerezni a kedvencednek? És számít-e, hogy a cica fiú...

Zöldségtermesztés házikertben
Zöldségtermesztés házikertben

A zöldségtermesztés házikertben nem csak egy pihentető hobbi, de egy praktikus módja is annak, hogy friss, egészséges zöldségekhez jussunk. A TipTopKert olvasói számára összeállított cikkünkkel bemutatjuk, hogyan kezdjünk hozzá a zöldségtermesztéshez saját...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás