Oldal kiválasztása

Tavaszi kerti munkák

Talajtakaró cserjék esetében célszerű még lombfakadás előtt eltávolítani a halott növényi részeket. A lazább töredezett ágakat akár gereblyével, ha vaskosabb fás részek akkor metszőolló vagy akár sövényvágó olló is jó szolgálatot tehet. A korhadó-bomló vesszőkön a gombabetegségek korán megjelenhetnek, illetve azokról más növényeinkre terjedhetnek át! Ha segítségre van szüksége, bizalommal fordulhat hozzánk! Tavaszi növényvédelem Az […]
Kertgondozó eszközök

nov 10, 2018

Talajtakaró cserjék esetében célszerű még lombfakadás előtt eltávolítani a halott növényi részeket. A lazább töredezett ágakat akár gereblyével, ha vaskosabb fás részek akkor metszőolló vagy akár sövényvágó olló is jó szolgálatot tehet. A korhadó-bomló vesszőkön a gombabetegségek korán megjelenhetnek, illetve azokról más növényeinkre terjedhetnek át! Ha segítségre van szüksége, bizalommal fordulhat hozzánk!

Tavaszi növényvédelem

Az idei tél igencsak cudar időjárással verte meg a gazdákat, ugyanakkor esély van arra, hogy lassacskán beköszönt a tavasz, így a nap első sugaraival együtt ébredők lassan neki is kezdhetnek a kerti munkáknak.

A fagyos idő lecsengése magával hozza az igényt, hogy megfelelően feltérképezzük milyen teendőink lesznek kertünk ápolásakor. Az egyik legfontosabb eleme a tavaszi „nagytakarításnak” a fák kérgének, valamint a szőlőtőkék karjainak letisztogatása. Ehhez egy fakaparó, de akár egy erősebb drótkefe is kiválóan megfelel.

Ritkító metszés

Amint ezzel megvagyunk, következhet az idős gyümölcsfák ritkító metszése, valamint a fiatal fák alakítása és a szőlőtőkék termőre metszése. Ennek segítségével sokat tehetünk annak érdekében, hogy növényeink megőrizzék egészségüket, hiszen a metszés nagyban gátolja a káros gombafajták megjelenését és elszaporodását.

Lemosó permetezés

A tél végeztével sort kell kerítenünk egy alapos, lemosó permetezésre is, amely védekezéstől függően változó hatóanyagok segítségével történhet, ugyanakkor minden esetben meg kell előzze a korábban említett metszés. Arra fokozottan ügyeljünk, hogy bőséges lével lemosásszerűen permetezzünk és a fa minden, eldugott részére jusson növényvédőszer.

Talajápolás

A növények mellett azonban komoly gondot kell fordítanunk a talaj ápolására is, hiszen kertünkben minden növény ebből szerzi majd a fennmaradáshoz és növekedéshez szükséges alapot. Amennyiben a talaj állapota nem megfelelő, sajna hiábavaló minden egyéb ténykedés, nem járunk sikerrel. Az egyik legfontosabb feladat a talaj fertőtlenítése, hiszen számos kártevő akad, amelyik komoly problémákat okozhat a későbbiekben. A talajfertőtlenítés másik alternatívája lehet a csávázott vetőmag használata, hiszen az üzemben csávázott vetőmag ellenáll a kártevők és a betegségek támadásával szemben.

Tavaszi kerti munkák

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Így készítsünk komposztot
Így készítsünk komposztot

Miért érdemes komposztot készíteni? Az előnyök áttekintése A komposztálás során a növényekből származó szerves anyagokat halmozzák egymásra, amelyek oxigén, víz és hő hatására lebomlanak. Ebben a folyamatban különböző mikro- és makroorganizmusok, algák és gombák...

A családi kertekről
A családi kertekről

Sok boldog családban megjelenik az igény, hogy zöld környezetben szeretnének élni. Míg a szingli életformához egy lakás is éppen elegendő lehet, párkapcsolatban már kell némi élettér az életükhöz. Aztán, amint megszületnek a trónörökösök, már nem elégséges egy kis...

Milyen felszerelést használjunk kertészkedéshez?
Milyen felszerelést használjunk kertészkedéshez?

A legfontosabb felszerelések kertészkedéshez A megfelelő munkaruha, és felszerelés elengedhetetlen a növények gondozása során. A jól megválasztott cipő, sapka és réteges öltözék nélkül csatába indulni nagy fokú könnyelműség. Ez a cikk bemutatja a megfelelő...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése