A kerti tó nem egy automata szerkezet és bármennyire is alaposan járunk el a tervezés és a kerti tó kiépítése során, elengedhetetlen bizonyos szintű odafigyelés és a kerti tó karbantartása. A kerti tavat tisztítani, a növényvilágot fazonírozni, a műszaki kellékeket javítani kell, de ezekben cégünk természetesen a rendelkezésére áll. Nem szabad elfelejteni, hogy a kerti tó építésével nem tekinthető befejezettnek a kerti tó története, sőt ekkor kezdődik csak igazán.

kerti tó

Kerti tó karbantartás

A kerti tó rögtön életre kel, amint telepítjük a növényeket és a halakat, de méretéből kifolyóan arra gyakorlatilag alkalmatlan, hogy a természetes körforgás klasszikusnak nevezhető módja kialakuljon benne. A halakat etetni kell, a tómedret és a víz felszínét bizonyos időközönként takarítani kell és a növények túlzott elburjánzása sem tesz jót a kerti tónak, hiszen az nemcsak az esztétikumnak árt, de akár meg is fojthatja a tavat. A halak rendszeres etetését természetesen Önre bízzuk, de a sok éves tapasztalatunk szerint a kerti tó karbantartásának egyéb munkálatait jobb, ha rutinos szakembereinkre bízza.

Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt a téli évszakokban a kis kiterjedésű, sekély kerti tavak hajlamosak teljesen befagyni, ez pedig az állatvilág teljes kihalásához vezet. Ilyenkor célszerű a halakat egy megfelelően nagyméretű akváriumban teleltetni, cégünk a kerti tó téliesítésében is a segítségére lesz, amennyiben minket választ.

Élővízi mikrorendszert hozunk létre a kerti tó építése során, és mint minden ilyen esetben, úgy a kerti tónál is a fokozott algásodással lesz a legnagyobb problémánk, ezt különösen jól tudja az, aki tartott valaha akváriumban halakat. Az algák kiirtására léteznek különböző vegyi anyagok, de avatatlan kezekben ezek a kémiai szerek végzetesek lehetnek. Az algairtó szerek ugyanis átmeneti oxigénhiányt idéznek elő fokozott alkalmazás esetén, ami a halak pusztulásához vezet. Ezért azt javasoljuk, hogy a kerti tavak időszakos takarítását (Magyarországon a változatos időjárás viszonyoknak köszönhetően évszakonként más és más kezelést követel meg a kerti tavunk) bízza kollégáinkra, hiszen a jó szándékú, de hibás beavatkozás könnyen végzetes lehet a tó élővilága számára. Az általunk épített tavakra garanciát vállalunk, és felelősséget is érzünk a kerti tavaink iránt. A kerti tó építése során létrehozunk egy ökoszisztémát és több élőlény halálához vezethet a nem megfelelő kezelés, mi ezt lehetőségeinkhez képest igyekszünk megakadályozni.

Nem kell azonban nagyon megijedni, hiszen a kerti tó nem hímes tojás, de ugyanakkor rendkívül érzékeny. Budapesten és környékén pár napon belüli kiszállást vállalunk, amennyiben minket bíz meg, biztos lehet benne, hogy kerti tava megkapja a megfelelő odafigyelést és szakértelmet, aminek köszönhetően évekig élvezheti a tó szépségét.

Ne feledje: a tó életre kel, amint telepítjük a növényeket és a halakat, és ezáltal a hozzáértő gondoskodást is igényli. A természeti értékek megóvása mellett pénzt is spórol, ha hozzáértőre bízza a kerti tó karbantartását, hiszen sokkal olcsóbb megfelelően ápolni a kerti tavat, mint telepíteni egy újat.