Oldal kiválasztása

Szívünkön viseljük kerti tavaink sorsát

A kerti tó nem egy automata szerkezet és bármennyire is alaposan járunk el a tervezés és a kerti tó kiépítése során, elengedhetetlen bizonyos szintű odafigyelés és a kerti tó karbantartása. A kerti tavat tisztítani, a növényvilágot fazonírozni, a műszaki kellékeket javítani kell, de ezekben cégünk természetesen a rendelkezésére áll. Nem szabad elfelejteni, hogy a kerti […]
dísztó csobogóval

nov 10, 2018

A kerti tó nem egy automata szerkezet és bármennyire is alaposan járunk el a tervezés és a kerti tó kiépítése során, elengedhetetlen bizonyos szintű odafigyelés és a kerti tó karbantartása. A kerti tavat tisztítani, a növényvilágot fazonírozni, a műszaki kellékeket javítani kell, de ezekben cégünk természetesen a rendelkezésére áll. Nem szabad elfelejteni, hogy a kerti tó építésével nem tekinthető befejezettnek a kerti tó története, sőt ekkor kezdődik csak igazán.

 

Kerti tó karbantartás

A kerti tó rögtön életre kel, amint telepítjük a növényeket és a halakat, de méretéből kifolyóan arra gyakorlatilag alkalmatlan, hogy a természetes körforgás klasszikusnak nevezhető módja kialakuljon benne. A halakat etetni kell, a tómedret és a víz felszínét bizonyos időközönként takarítani kell és a növények túlzott elburjánzása sem tesz jót a kerti tónak, hiszen az nemcsak az esztétikumnak árt, de akár meg is fojthatja a tavat. A halak rendszeres etetését természetesen Önre bízzuk, de a sok éves tapasztalatunk szerint a kerti tó karbantartásának egyéb munkálatait jobb, ha rutinos szakembereinkre bízza.

Magyarország földrajzi elhelyezkedése miatt a téli évszakokban a kis kiterjedésű, sekély kerti tavak hajlamosak teljesen befagyni, ez pedig az állatvilág teljes kihalásához vezet. Ilyenkor célszerű a halakat egy megfelelően nagyméretű akváriumban teleltetni, cégünk a kerti tó téliesítésében is a segítségére lesz, amennyiben minket választ.

Élővízi mikrorendszert hozunk létre a kerti tó építése során, és mint minden ilyen esetben, úgy a kerti tónál is a fokozott algásodással lesz a legnagyobb problémánk, ezt különösen jól tudja az, aki tartott valaha akváriumban halakat. Az algák kiirtására léteznek különböző vegyi anyagok, de avatatlan kezekben ezek a kémiai szerek végzetesek lehetnek. Az algairtó szerek ugyanis átmeneti oxigénhiányt idéznek elő fokozott alkalmazás esetén, ami a halak pusztulásához vezet. Ezért azt javasoljuk, hogy a kerti tavak időszakos takarítását (Magyarországon a változatos időjárás viszonyoknak köszönhetően évszakonként más és más kezelést követel meg a kerti tavunk) bízza kollégáinkra, hiszen a jó szándékú, de hibás beavatkozás könnyen végzetes lehet a tó élővilága számára. Az általunk épített tavakra garanciát vállalunk, és felelősséget is érzünk a kerti tavaink iránt. A kerti tó építése során létrehozunk egy ökoszisztémát és több élőlény halálához vezethet a nem megfelelő kezelés, mi ezt lehetőségeinkhez képest igyekszünk megakadályozni.

Nem kell azonban nagyon megijedni, hiszen a kerti tó nem hímes tojás, de ugyanakkor rendkívül érzékeny. Budapesten és környékén pár napon belüli kiszállást vállalunk, amennyiben minket bíz meg, biztos lehet benne, hogy kerti tava megkapja a megfelelő odafigyelést és szakértelmet, aminek köszönhetően évekig élvezheti a tó szépségét.

Ne feledje: a tó életre kel, amint telepítjük a növényeket és a halakat, és ezáltal a hozzáértő gondoskodást is igényli. A természeti értékek megóvása mellett pénzt is spórol, ha hozzáértőre bízza a kerti tó karbantartását, hiszen sokkal olcsóbb megfelelően ápolni a kerti tavat, mint telepíteni egy újat.

Épített tó egy díszkertben

TipTopKert tippek kerti tavak karbantartásához

A kerti tó nem csak szemet gyönyörködtető eleme lehet kertünknek, hanem egy békés menedéket is teremt a mindennapi rohanásban. Azonban a kerti tavak szépségének megőrzése némi odafigyelést és gondoskodást igényel. Mi, a TipTopKert-nél, mélyen hiszünk abban, hogy megfelelő karbantartással hosszú éveken át élvezhetjük tavunk szépségét. Ebben a bejegyzésben megosztjuk Önnel a legfontosabb lépéseket és tanácsokat a kerti tó karbantartásához.

1. Vízminőség ellenőrzése

Egy kerti tó életében az egyik legfontosabb tényező a vízminőség. A tiszta, egészséges víz elengedhetetlen a tóban élő növények és állatok számára. Ajánljuk, hogy rendszeresen ellenőrizze a víz pH-értékét és nitrogéntartalmát. Amennyiben eltérést tapasztal, szükséges lehet a víz részleges vagy teljes cseréje.

2. Algák kontroll alatt tartása

A túlzott algásodás nem csak esztétikai problémát jelent, hanem a vízi élőlények számára is veszélyt hordoz. Mi, a TipTopKert-nél, úgy gondoljuk, hogy természetes megoldások, mint például a tavi növények vagy az algával táplálkozó halak, hatékonyan segítenek az algák számának kontrollálásában.

3. Szűrők és szivattyúk karbantartása

A tóban lévő szivattyúk és szűrők elengedhetetlenek a víz tisztaságának megőrzésében. Ezeknek az eszközöknek a rendszeres ellenőrzése és tisztítása biztosítja, hogy a tó vízforgatása megfelelő legyen, és az esetleges szennyeződések időben eltávolításra kerüljenek.

4. Tavi növények gondozása

A tavi növények nem csak szépítik a kertünket, hanem hozzájárulnak a tó ökoszisztémájának egyensúlyához is. Ügyeljünk arra, hogy a növények ne nőjenek túl és ne árnyékolják el a tó túl nagy részét. A beteg vagy elhalt növényi részek időben történő eltávolítása is kulcsfontosságú.

5. Téli előkészületek

A hideg hónapokban különösen fontos a kerti tó védelme. Gondoskodjunk arról, hogy a tó felszíne ne fagyjon be teljesen, és biztosítsunk elegendő oxigént a tóban élő állatok számára. Véleményünk szerint egy jól működő szivattyú ebben az időszakban is elengedhetetlen.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

5+2 játék, amivel lekötheted a cicád
5+2 játék, amivel lekötheted a cicád

Ha te is olyan szerencsés vagy, hogy egy hiperaktív cica társaságában élsz, akkor bizonyára tudod, hogy a játék fontos szerepet játszik a cicák boldogságában és egészségében. De vajon milyen játékokat érdemes beszerezni a kedvencednek? És számít-e, hogy a cica fiú...

Zöldségtermesztés házikertben
Zöldségtermesztés házikertben

A zöldségtermesztés házikertben nem csak egy pihentető hobbi, de egy praktikus módja is annak, hogy friss, egészséges zöldségekhez jussunk. A TipTopKert olvasói számára összeállított cikkünkkel bemutatjuk, hogyan kezdjünk hozzá a zöldségtermesztéshez saját...

Így készítsünk komposztot
Így készítsünk komposztot

Miért érdemes komposztot készíteni? Az előnyök áttekintése A komposztálás során a növényekből származó szerves anyagokat halmozzák egymásra, amelyek oxigén, víz és hő hatására lebomlanak. Ebben a folyamatban különböző mikro- és makroorganizmusok, algák és gombák...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás