Oldal kiválasztása

Milyen formájú legyen sziklakertünk?

Egy szép sziklakert megépítéséhez figyelembe kell venni néhány tényezőt. A legfontosabb, amit már a tervezésnél figyelembe kell venni, az a leendő sziklakert helyének elhelyezkedése. A terepviszonyok alapvetően meghatározzák sziklakertünk külalakját, és azt, hogy meddig nyújtózhat a fantáziánk. A legfontosabb, a természet formáinak utánzása. Kerüljük a környezettől nagyon elütő formákat, színeket. A sziklakertnek általában nem áll […]
Sziklakert részlet

nov 10, 2018

Egy szép sziklakert megépítéséhez figyelembe kell venni néhány tényezőt.

A legfontosabb, amit már a tervezésnél figyelembe kell venni, az a leendő sziklakert helyének elhelyezkedése.

A terepviszonyok alapvetően meghatározzák sziklakertünk külalakját, és azt, hogy meddig nyújtózhat a fantáziánk.

A legfontosabb, a természet formáinak utánzása.

Kerüljük a környezettől nagyon elütő formákat, színeket. A sziklakertnek általában nem áll jól a harsány, kirívó kinézet. Nagyon mesterségesnek, tájidegennek tűnhet a végeredmény, ha ezt nem vesszük figyelembe.

Figyeljünk oda a sziklák kellő mértékű leásására! Ennek figyelmen kívül hagyása a kertfenntartást is nehézkessé teheti és a sziklakert élettartamát is csökkenti.

Ahogyan az idő múlásával egyre népszerűbbek a sziklakertek, úgy nő a kereslet a sziklakertek kialakításának legjobb gyakorlatai iránt is. A TipTopKert csapatában mi is észrevettük ezt a trendet és számos érdeklődést kaptunk arra vonatkozóan, hogy milyen formájú legyen a sziklakertünk. Véleményünk szerint a válasz nem egyszerű, hiszen több tényezőt is figyelembe kell vennünk a döntés során. Ebben a blogbejegyzésben alaposan körüljárjuk ezt a témát, hogy Ön is megtalálja az ideális formát saját kertjéhez.

Az alapterület kijelölése

Mielőtt rátérnénk a sziklakert kialakítására, először meg kell határoznunk az alapterületet. A sziklakert mérete és formája nagyban függ a rendelkezésre álló helytől. Szerintünk a legjobb, ha először egy skiccen vázoljuk fel, hogy hogyan szeretnénk elrendezni a köveket, növényeket és egyéb elemeket.

A természetes megjelenés elérése

Hagyja, hogy a természet inspirálja: A legtöbb sziklakertet a természetes kőzetképződések inspirálják. Mi, a TipTopKert-nél úgy gondoljuk, hogy a legmegkapóbb sziklakertek azok, amelyek a természetes formákat követik. Kerülje az erőltetett geometriai alakzatokat és a túlzottan szimmetrikus elrendezéseket.

A kőzetek kiválasztása: A kövek mérete, színe és textúrája mind-mind hatással van a sziklakertünk megjelenésére. Véleményünk szerint válasszon helyi kőzeteket, amelyek természetesen illeszkednek a környezethez.

Víz a sziklakertben

Természetes vízforrások: Ha van lehetősége, építsen be egy kis patakot vagy tócsát a sziklakertbe. A víz nemcsak vizuális vonzerőt ad a kertnek, de sok sziklai növénynek is kedvezőbb környezetet teremt.

Hogyan válasszuk ki a növényeket?

Szerintünk a növényválasztás során is a természetességet kell előtérbe helyezni. Válasszon olyan növényeket, amelyek természetesen megtalálhatók a sziklás területeken. Így nemcsak a kertünk esztétikája, hanem a növények egészsége is garantált lesz.

Összefoglaló gondolatok

A sziklakertek kialakítása nem egyszerű feladat, de az eredmény minden fáradozást megér. A TipTopKert csapata reméli, hogy ezzel a bejegyzéssel sikerült közelebb hoznunk Önhöz a tökéletes sziklakert kialakításának titkait. Ha további kérdések merülnek fel, vagy tanácsra van szüksége, kérjük, keresse fel szakértőinket. Együtt varázsolhatjuk kertjét egy igazi sziklai paradicsommá!

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

5+2 játék, amivel lekötheted a cicád
5+2 játék, amivel lekötheted a cicád

Ha te is olyan szerencsés vagy, hogy egy hiperaktív cica társaságában élsz, akkor bizonyára tudod, hogy a játék fontos szerepet játszik a cicák boldogságában és egészségében. De vajon milyen játékokat érdemes beszerezni a kedvencednek? És számít-e, hogy a cica fiú...

Zöldségtermesztés házikertben
Zöldségtermesztés házikertben

A zöldségtermesztés házikertben nem csak egy pihentető hobbi, de egy praktikus módja is annak, hogy friss, egészséges zöldségekhez jussunk. A TipTopKert olvasói számára összeállított cikkünkkel bemutatjuk, hogyan kezdjünk hozzá a zöldségtermesztéshez saját...

Így készítsünk komposztot
Így készítsünk komposztot

Miért érdemes komposztot készíteni? Az előnyök áttekintése A komposztálás során a növényekből származó szerves anyagokat halmozzák egymásra, amelyek oxigén, víz és hő hatására lebomlanak. Ebben a folyamatban különböző mikro- és makroorganizmusok, algák és gombák...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás