Oldal kiválasztása

Kertépítés Törökbálinton

Kertépítés Törökbálinton

Törökbálinti magánkert teljes körű kivitelezése.

(Tereprendezés, flóra kosaras támfalépítés, térburkolás, öntözőrendszer telepítés és füvesítés)

 Megkeresés

E törökbálinti magánkert tulajdonosa 2014 tavaszán kereste fel csapatunkat azzal a szándékkal, hogy szeretné kertjét megépíttetni. Több kertészeti vállalkozás közül végül ránk esett választása, bevallása szerint a kertfelmérés során fiatalos, lelkes csapatunk volt számára a legmeggyőzőbb.

 

Az igény

Megrendelőnk elképzelése egy gyermekbarát, könnyen gondozható, jól átlátható és átjárható kert volt. Mivel a terület rendelkezett fúrt kúttal, ezért kézenfekvő volt, hogy automata öntözőrendszer teletörökbálinti kertfelméréspítésével oldjuk meg a gyepöntözést. A meredek telek adottságai miatt több szintes teraszos kialakítás mellet döntöttünk, melyeket rézsűk választanak el egymástól. Ezeket beültethető támfal elemek (más néven, flórakosaras támfalelem) segítségével támasztjuk meg, így a rézsűk jól kezelhetővé és könnyen beültethetővé válnak.

törökbálinti kert a felméréskorA kert bejáratához egy beültetethető támfallal körbevett, térkövezett kocsi beállót vizualizált, ahonnan ugyanolyan térkővel lerakott járda vezet a házhoz. Ennek köszönhetően a kert legnagyobb részén kialakíthatóvá vált egy közel vízszintes füves terület, melyre egy homokozó valamint egy rönkfa játszótér került.

 

Terasz burkolása térkővelA felső szinten, ahol a ház található, szintén térkövezett terasz építésében egyeztünk meg. Ide – a már több éve ott növekvő Ostorfa árnyékában – egy rönkfa hintaágyat terveztünk. Ezt a kertrészt még egy kisebb virágos ágyással és egy 50 m2-es füves területtel készültünk hangulatosabbá tenni.

 Kertterv

A pontos adatok felvétele és az anyagmennyiségek kiszámítása után egy jól átlátható, tételes, kötelezettségmentes ajánlatot küldtünk, – igény esetén 3D-s látványtervvel is kiegészítve – melynek elfogadása esetén megegyeztünk a munkakezdés idejében. Igyekeztünk a megrendelő elképzeléseit és igényeit pontosan megérteni, esetlegesen továbbfejleszteni.

 

Kertépítés teljes körű kivitelezésének menete

Bejárat és a nagy füves terület építése

Tisztítás, területek kimérése, durva terepmunka, tükör készítése

Kertépítés kezdeteMint minden kertépítés, ez is először rombolással indult. A felesleges növényeket kiástuk, eltávolítottuk illetve visszavágtuk. A földtömeget munkagép mozgatta a megfelelő helyekre, alig egy nap alatt a kert teljesen felfordult. Kialakult a közel vízszintes, jövőbeni füves terület, a járda és a parkoló tükre (a térburkolás alapjának a helye) és a rézsűk is feltöltődtek földdel. Igen nagy képzelőerő kell, hogy a háborús övezethez hasonlító kertbe bele tudjuk képzelni a gyermekbarát, élhető kertet.

Finom terepmunka, beton szegélyek készítése

A kimért burkolandó területeket kijelöltük, s megkezdődhetett a szegélyTérkövezés szegélyének lerakásaek betonba ágyazása. A szegélyeknek köszönhetően kezdett körvonalazódni a leendő kert kinézete.

Alap készítése

A kerti kúthoz készítettünk egy aknafedelet, hogy a későbbiekben könnyedén hozzá lehessen férni. A kocsi beálló térkövezéséhez készítenünk kellet egy minimum 20 cm vastagságú (közepesen terhelhető) murva alapot, melyet rétegenként többször Térburkolás alap készítéselapvibrátorral tömörítettünk. A járda alapjának legmélyére a maradék betontörmeléket, majd az osztályozatlan murvát töltöttük és szintén többszöri vibrálás/tömörítés után terítettük el a legfelső vékony homokréteget. A kocsi beállónál a hagyományos szegélykövek helyett, a tulajdonossal egyeztetve támfalelemeket használtunk, ezzel a támfal későbbi megsüllyedését megelőztük, ráadásul az anyagköltségeken is faragtunk.

 térkövezés tömörítés

TérburkolásA térburkolat szegélyei

A megfelelően előkészített alapozás után kezdődhetett a kertépítés igazán izgalmas része a térkövezés. A választás a Flamand antik barna térkőre esett és a támfalelemek színét is ehhez igazítottuk. Az antikolt térkövek kopott, régies hatásukkal egy már régóta megépült és rendszeresen használatban lévő kert hangulatát keltik. Javasoljuk az olyan kertfelhasználóknak, akik jobban kedvelik az antik, vagy rusztikus kerti elemeket. A térkövezés záró művelete a homokkal való besöprés, majd ismét lapvibrátoros tömörítés következett – ezúttal gumilappal -, hogy a térkövek a végső helyükre kerüljenek és a közésöpört

apró homokszemcsék rögzítsék a térkődarabokat.

A térkő ugyan egy drágnövénytámfal építéseább burkolat típus és nagyobb szaktudást kíván, mint mondjuk egy egyszerű beton burkolat készítése, ellenben dekoratívabb és a későbbi javítása, bővítése, esetleg cseréje lényegesen egyszerűbb és olcsóbb.

Támfalépítés

A parkoló körüli támfal 10 elem magasságú (több mint 1,5 m)kerti támfal építése, ami azt jelenti, hogy az építménynek igen nagy földtömeget kell megtartania. A stabilitás érdekében az alsó sor itt is betonágyba került. A beton megkötése után kezdődhetett a növénytámfal elemek felrakása. A mögé hordott földet soronként tömörítettük, ezzel is fixálva az elemeket és csökkentve a későbbi tömörödés mértékét. A támfalelemeket kötésben tettük le, így több növény ültethető és életterük is nagyobb lesz.

Homokozó és a rönkfa játszótér elhelyezése

A homoKert tereprendezésekozót a füves terület felső részében helyeztük el, beton ágyásszegéllyel elválasztva. A 5×5 méteres homokozóba helyeztük el a játszóteret, majd 10-15 cm bányahomokkal töltöttük föl. A mögötte lévő támfal alapjául elegendő volt egy 20 cm mély döngölt murva alap, mivel itt csak 6 elem magasságú támfalra volt szükség.

Öntözőrendszer telepítése

Az öntözőrendszer telepítése a többi munkafolyamattal párhuzamosan zajlott. A visszahúzódó Rainbird szórófejek helyének kimérése és megjelölése után, kezdődhetett az árkok kiásása. Fontos, hogy legalább másfél-két ásónyom mély árkokat ássunk, hogy a későbbi kerti munkálatoknál ne sérüljenek meg. Nem, nem a fagyhatár miatt! Az öntözőrendszert mindig téliesíteni kell! Az öntözőrendszer vízellátását a már meglévő fúrt kút és a hozzá tartozó búvárszivattyú biztosítja. A Hunter mágnes szelepeket a már meglévő kerti csap mellé helyeztük egy földbe süllyeszthető szelepdobozba, mely igényesen takar, mégis könnyen szerelhetővé teszi a rendszert. Az öntözőrendszer összeszerelése és nyomáspróbája után pozícionáltuk a szórófejeket, majd visszatemettük s több rétegben tömörítettük az árkokat. A beltéri Hunter automata vezérlő egység a szerszámos faház belső falára került.

Talajegyengetés, vakond háló, termőföld behordás

A kert Törökbálint azon területén helyezkedik el, ahol a talaj erősen hofüvesítés támfalépítésmokos. Az öntözőrendszer megléte ellenére a homokos, tápanyaghiányos talajon rendkívül nehéz szép, dús és egészséges gyepfelületet létrehozni. Ezért javasoltuk a minimum 10 cm vastag termőföld elterítését, aminek köszönhetően gyeptársulásunk sokkal ellenállóbb, stressz tűrőbb és ami talán még fontosabb: szép, sűrű és zöld lesz. A termőföld behordása előtt lefektettük a vakond hálót, megelőzve ezzel a későbbi lehetséges vakond károkat. Ekkor töltöttük fel a támfal elemeket is földdel. A folyamat végén a területet elgereblyéztük és letömörítettük. Végül – megfelelő trágyázás mellett – helyükre kerültek a növények is.

Növénybeültetés, füvesítés

Ennél a kertépítés alkalmával a flórakosaras támfal beültetésénél az Arany kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei emerald n gold) fajtát választottuk, mivel ez a növényfaj gyorsan nő, örökzöld és pár év után egybefüggő növénytakartámfalépítés törökbálintót alkot. A legfelső elemekbe Levendulát (Lavandula x intermediaültettünk, mely már első évében is díszít és illatozik. Ezen növények öntözését – lépcsőzetes elhelyezkedésük miatt – mikro szórófejes öntözéssel oldottuk meg. A kerítés és a járda közötti ágyásba Leylandi ciprusokat (Cupressocyparis leylandii) telepítettünk, mivel ez egy gyorsan növő, mondhatni igénytelen örökzöld faj, ami jól tűri a rendszeres metszést, ezért sövénynek is kiválóan alkalmas. Az ágyásokban és a sövénysor alá geotextiles takarást alkalmaztunk – a gyomok elleni védelemre-, melyre látványos, mosott kerti murvát terítettünk.

A fűmagvetés a legutolsó munkafolyamat, amely során kiváló minőségű fűmagkeveréket használunk. Csak így garantált az egyenletes kelés és jó minőségű gyep.

 

Felső kertrész építése

A ház előtti murvás, sütögetős kertrész ideális helyszín arra, hogy az Ostorfa árnyékában terasz térburkoláselhelyezett rönkfa hintaágyban az ember a forró nyári délutánokat könnyedén átvészelje. Ezt az élményt tovább növeli, ha ezt egy rendezett környezetben teheti meg. Ezért a fa tövében lévő ciszternának és szivattyúaknának új aknafedeleket készítettünk és az egész területet megnöveltük a rézsűre zsalukövekből épített támfallal megtámasztott Flamand antik barna térkővel burkolt terasszal. Kialakításra került egy árnyékliliomos növényágyás és egy 50 négyzetméternyi gyepfelület, öntözőrendszerrel. Az így megnövelt terület alkalmas lehet a forró nyári napokon egy kisebb medence felállítására, vagy a sütögető visszahelyezésével baráti összejövetelek rendezésére.

Végeredmény

Összehasonlítva a kertfelméréskor készült képeket a kertépítés befejeztével készültekkel, látványos a különbség. Egy rendezett kert ahol éles határvonallal elválasztott és átgondolt terület arányok teszik lehetővé a kert élhetőségét. A vízszintes területeknek köszönhetően a kertgondozás is sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá vált. Az örökzöld növényválasztás pedig garantálja a kert egész éves zöldellését. Az automata öntözőrendszer segítségével a legnagyobb nyári szárazságban is élvezhető a dús és egészséges pázsit. A tágas füves részeknek köszönhetően a gyermekek a kertben szabadon játszhatnak, focizhatnak, biciklizhetnek. A térburkolt parkoló, járda és terasz takarítása egész évben sokkal egyszerűbbé vált, nem beszélve a szakszerűen lerakott térkő elegáns megjelenéséről.

kertépítés törökbálinton

Tudjuk, hogy munkánk nem csak nekünk szerzett örömet, de megrendelőnk is sokkal elégedettebben fog hazaérkezni szép új kertjébe.

törökbálinti kertépítés eredménye

– See more at: https://web.archive.org/web/20150520184449/https://www.tiptopkert.hu/kertepites-torokbalinton/#sthash.KGlVb2SX.dpuf