Oldal kiválasztása

Ibolya

Az Illatos ibolya (Viola odorata) színessé változtathatja kora tavaszi gyepünket. A faj hazánkban is őshonos és gyakran előfordul lombos erdeinkben. Magról könnyen terjed! Gyakorta megjelenik ritkán ápolt és jó vízellátottságú, üde gyepekben. Ibolya ismertető: A tavasz kis hercegnője Az ibolya már évszázadok óta elvarázsolja az embereket egyszerű, de mégis gyönyörű megjelenésével és illatával. Ebben a […]
Árvácska, azaz ibolya

nov 10, 2018

Az Illatos ibolya (Viola odorata) színessé változtathatja kora tavaszi gyepünket. A faj hazánkban is őshonos és gyakran előfordul lombos erdeinkben. Magról könnyen terjed! Gyakorta megjelenik ritkán ápolt és jó vízellátottságú, üde gyepekben.

Illatos ibolya (Viola odorata)

Ibolya ismertető: A tavasz kis hercegnője

Az ibolya már évszázadok óta elvarázsolja az embereket egyszerű, de mégis gyönyörű megjelenésével és illatával. Ebben a bejegyzésben a TipTopKert magazin részletesen bemutatja ezt a különleges növényt, hogy jobban megismerjék és értékeljék a kertekben és balkonokon egyaránt.

Ibolya története és eredete

Az ibolya az európai flóra része, de az idők folyamán világszerte elterjedt. Az ókorban már ismerték és szerették ezt a növényt, melyet gyakran használtak gyógyászati és kozmetikai célokra. Mi, a TipTopKert-nél, úgy gondoljuk, hogy az ibolya az egyik legősibb, mégis örökérvényű virág, amely soha nem megy ki a divatból.

Megjelenése és fajtái

Az ibolya kis, ötszirmú virágokból áll, melyek általában lila, kék, rózsaszín vagy fehér színben pompáznak. Véleményünk szerint az ibolya egyszerűségében rejlik a szépsége. Az évek során számos kultivált fajta jelent meg, amelyek színek és formák tekintetében különböznek egymástól, így minden kertész megtalálhatja a neki leginkább tetszőt.

Az ibolya gondozása és igényei

Az ibolya nem igényel különleges gondozást, de néhány alapvető szabályt érdemes betartani. Szerintünk a legjobb, ha világos, de közvetlen napsugárzás elől védett helyre ültetjük, ahol nem éri túl sok eső. A talaj legyen jól áteresztő, humuszban gazdag. A túlöntözést kerülni kell, mivel az ibolya gyökerei nem kedvelik a pangó vizet.

Az ibolya szaporítása

A TipTopKert-nél gyakran kérdeznek minket az ibolya szaporításának legjobb módjáról. A válasz egyszerű: a magvetés a legelterjedtebb módszer. Az ibolyamagokat tavasszal vagy ősszel érdemes elvetni, meleg, nedves helyen.

Az ibolya felhasználása

Az ibolya nem csak a kertekben, hanem az otthonokban is népszerű. Számos kozmetikai termékben és illatszerben használják az ibolya illóolaját, melynek kellemes, nyugtató hatása van. A TipTopKert-nél azt is megtudhatják, hogy az ibolya számos gyógyászati tulajdonsággal is rendelkezik, például gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású.

Ibolya ismertető a TipTopKerttől

Az ibolya egy igazi kertészeti kincs, mely minden kertet és balkont feldob. Reméljük, hogy ez az ismertető segített jobban megismerni ezt a csodálatos növényt. A TipTopKert magazin további cikkeiben még több hasznos információt és tippet találnak a kertészkedéshez.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Így készítsünk komposztot
Így készítsünk komposztot

Miért érdemes komposztot készíteni? Az előnyök áttekintése A komposztálás során a növényekből származó szerves anyagokat halmozzák egymásra, amelyek oxigén, víz és hő hatására lebomlanak. Ebben a folyamatban különböző mikro- és makroorganizmusok, algák és gombák...

A családi kertekről
A családi kertekről

Sok boldog családban megjelenik az igény, hogy zöld környezetben szeretnének élni. Míg a szingli életformához egy lakás is éppen elegendő lehet, párkapcsolatban már kell némi élettér az életükhöz. Aztán, amint megszületnek a trónörökösök, már nem elégséges egy kis...

Milyen felszerelést használjunk kertészkedéshez?
Milyen felszerelést használjunk kertészkedéshez?

A legfontosabb felszerelések kertészkedéshez A megfelelő munkaruha, és felszerelés elengedhetetlen a növények gondozása során. A jól megválasztott cipő, sapka és réteges öltözék nélkül csatába indulni nagy fokú könnyelműség. Ez a cikk bemutatja a megfelelő...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése