A jó minőségű gyepet a változatos fajösszetétel jellemzi. A leggyakrabban előforduló gyepalkotókat mutatja be ez a cikk.

A hazai kertépítés és kertgondozás során az alábbi növényfajok a legelterjedtebbek:

Tarackos tippan (Agrostis stolonifera var. prorepens)

Vízigényes, de időszakos vízborítottságot is jól tűrő faj, ezért csak öntözöttkörülmények esetén ajánlott. Hosszú élettartamú, 6-9 évig is megél. Az apró magméret megnehezíti a kertészek dolgát a füvesítés során. Rövid levelekkel rendelkezik, amik elkeskenyednek és a színi oldaluk sima felületű.

Nádképű csenkesz (Festuca arundinacea)

Ez a faj jó szárazságtűrő és az árnyékot is jól viseli. Kora tavasszal, a többi fűfélét megelőzve elkezd fejlődni és késő őszig folyamatosan növekszik. Könnyen dominánsá válhat a többi fűféle között. Laza bokrú szálfű. Erős, a taljt jól átszövő gyökerekkel rendelkezik.

Réti csenkesz (Festuca pratensis)

Ez a faj tápanyagban gazdag, jól öntözött körülményeket kedvel. Életfeltételei biztosításához intenzívkertgondozás szükségeltetik.

Fonalas csenkesz (Festuca tenuifolia)

Ez a csenkeszfaj jól tűri a szárazságot. Sőt, a túlöntözést egyáltalán nem szereti. Lassan növekszik, ezért afűnyírástelég ritkábban elvégezni.

Durvább Fűfelületet adó fajok: 

Angol perje (lolium perenne)

Ezt a fűfajt alkalmazzák leggyakrabban a kertápolás során.

Folyamatos, rendszeres gondozást igényel. A fűnyírások emulasztásával könnyen magszárba szökkenhet. Megfelelő kertészeti beavatkozások mellett 4-6 évig is megél és szép zárt gyepet alkot.

Réti perje (Poa pratensis)

Fkozottan nitrogénigényes faj. ennek hiányában megritkulhat ez az amúgy is lassan kikelő faj. Ha azonban megkapja a megfelelő tápanyagellátást, idővel átveszi a vezérnövény szerepet.

gyommentes szép pázsit

Tavaszi gyepápolás

Mint az életnek majd minden területén, a gyep ápolásakor sem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy talán mindennél többet jelent az odafigyelés és a rendszeresség. Számtalan reklámfogással találkozhat az érdeklődő, amely pénzért csodákat ígér az avatatlan házigazdáknak. Ez olyan, mint a fogyás: csodaszerek, munkát nem igénylő változás és számtalan idétlenebbnél idétlenebb megoldás. Valamit azonban a kor embere hajlamos elfelejteni.

Talán nem véletlen, hogy „műanyag társadalmunk” legnagyobb problémája az értékteremtés. Az ok számtalan lehet, de talán a legnagyobb hiányosságunk, hogy mindent szeretnénk, de tenni érte már lusták vagyunk. Nos, ugyanez a helyzet a gyep ápolásakor is. Ki ne szeretné, hogy a szomszéd irigykedve szemlélje a zöldellő gyepet az udvarán? Ki ne vágyna arra, hogy egészséges, zöldellő előkert örvendeztesse a betérőt, a családot és a gyerekeket.

A szomszéd kertje mindig zöldebb?

Van egy jó hírem. Mindez csak azon múlik, mennyit vagyunk hajlandóak rááldozni szabadidőnkből, illetve energiánkból. A gyep ugyanolyan hálás a gondoskodásért, mint ahogyan testünk hálálja meg az odafigyelést.

Mivel a tavasz a megújulás időszaka, így korábbi hibáinkat is lehetőségünk van javítani. Mikor máskor, ha nem most kezdhetünk tiszta lappal és korrigálhatjuk mulasztásainkat. Lássuk hát, mit tehetünk annak érdekében, hogy udvarunkat látva, még Robin Hood szelleme is megálljon egy pillanatra csodálatát kifejezni.

Az első és talán legfontosabb szempont a rendszeres nyírás. Ahogyan az emberi haj, úgy a gyep is egyre erősebb és fényesebb alakot ölt. A lehetőségek tárháza már-már végtelen, azonban mindegy, hogy ollóval, kézi vagy motoros fűnyíró géppel nyírjuk a gyepet, a legfontosabb, hogy a szerszám éles legyen, mert így vágja és nem szecskázza a fűszálakat. A másik lényeges szempont a tápanyagok megfelelő utánpótlása, hiszen a gyep számára is elengedhetetlen anyagok nagyban hozzájárulhatnak a zöldellő udvar megalkotásához. Igaz, az időjárás nagyban hozzájárul munkánk eredményességéhez, mégse feledkezzünk meg a rendszeres öntözésről sem!