A jó minőségű gyepet a változatos fajösszetétel jellemzi. A leggyakrabban előforduló gyepalkotókat mutatja be ez a cikk.

A hazai kertépítés és kertgondozás során az alábbi növényfajok a legelterjedtebbek:

Tarackos tippan (Agrostis stolonifera var. prorepens)

Vízigényes, de időszakos vízborítottságot is jól tűrő faj, ezért csak öntözöttkörülmények esetén ajánlott. Hosszú élettartamú, 6-9 évig is megél. Az apró magméret megnehezíti a kertészek dolgát a füvesítés során. Rövid levelekkel rendelkezik, amik elkeskenyednek és a színi oldaluk sima felületű.

Nádképű csenkesz (Festuca arundinacea)

Ez a faj jó szárazságtűrő és az árnyékot is jól viseli. Kora tavasszal, a többi fűfélét megelőzve elkezd fejlődni és késő őszig folyamatosan növekszik. Könnyen dominánsá válhat a többi fűféle között. Laza bokrú szálfű. Erős, a taljt jól átszövő gyökerekkel rendelkezik.

Réti csenkesz (Festuca pratensis)

Ez a faj tápanyagban gazdag, jól öntözött körülményeket kedvel. Életfeltételei biztosításához intenzívkertgondozás szükségeltetik.

Fonalas csenkesz (Festuca tenuifolia)

Ez a csenkeszfaj jól tűri a szárazságot. Sőt, a túlöntözést egyáltalán nem szereti. Lassan növekszik, ezért afűnyírástelég ritkábban elvégezni.

Durvább Fűfelületet adó fajok: 

Angol perje (lolium perenne)

Ezt a fűfajt alkalmazzák leggyakrabban a kertápolás során.

Folyamatos, rendszeres gondozást igényel. A fűnyírások emulasztásával könnyen magszárba szökkenhet. Megfelelő kertészeti beavatkozások mellett 4-6 évig is megél és szép zárt gyepet alkot.

Réti perje (Poa pratensis)

Fkozottan nitrogénigényes faj. ennek hiányában megritkulhat ez az amúgy is lassan kikelő faj. Ha azonban megkapja a megfelelő tápanyagellátást, idővel átveszi a vezérnövény szerepet.