Oldal kiválasztása

Fűnyírás

A fűnyírás a gyepápolás legalapvetőbb munkafolyamata. A gyepfelületeket rendszeresen nyírni szükséges. A nyírási gyakoriság a környezeti faktorok (csapadék, hőmérséklet, napsugárzás) függvénye. Egyszerre sosem szabad a fű hosszúságának 1/3-ánál többet levágnunk, különben könnyen megsárgulhat, kifakulhat. Ha a fűnyírást nem végezzük elég gyakran, a fű befülledhet, gombás betegségek, támadhatják. Tippek a tökéletes fűnyíráshoz: Mi, a TipTopKert-nél hiszünk benne, hogy […]
kék benzines fűnyíró

nov 10, 2018

A fűnyírás a gyepápolás legalapvetőbb munkafolyamata.

A gyepfelületeket rendszeresen nyírni szükséges.

A nyírási gyakoriság a környezeti faktorok (csapadék, hőmérséklet, napsugárzás) függvénye.

Egyszerre sosem szabad a fű hosszúságának 1/3-ánál többet levágnunk, különben könnyen megsárgulhat, kifakulhat.

Ha a fűnyírást nem végezzük elég gyakran, a fű befülledhet, gombás betegségek, támadhatják.

Tippek a tökéletes fűnyíráshoz:

Mi, a TipTopKert-nél hiszünk benne, hogy egy jól karbantartott gyep nemcsak a kert szépségét növeli, hanem a kerti tevékenységek központi elemévé is válik. Az egyik legfontosabb karbantartási tevékenység, amelyet rendszeresen végezni kell a gyepon, a fűnyírás. Ebben a bejegyzésben bemutatjuk a fűnyírás művészetét és annak számos előnyét.

1. Miért van szükség a rendszeres fűnyírásra?

A gyep nemcsak esztétikailag néz ki jobban, ha rendszeresen nyírják, hanem egészségesebb is marad. Egyenletes magasságú fű biztosítja, hogy minden egyes fűszál megkapja a szükséges napfényt és tápanyagokat, és nem fojtja meg a környező növényeket. Ráadásul a rendszeresen vágott gyep sűrűbb és ellenállóbb a kártevőkkel és betegségekkel szemben.

2. Mikor a legjobb a fűnyírás időzítése?

Szerintünk a legideálisabb időpont a fűnyírásra a késői délután. Ekkor a harmat már eltűnt, és a nap legmelegebb órái is elmúltak. A reggeli harmat miatt a nedves fű könnyen összetapadhat, míg a déli órákban a napsugárzás túl erős lehet, ami károsíthatja a frissen vágott fűszálakat.

3. Milyen magasságban vágjuk a füvet?

Véleményünk szerint az ideális magasság változhat a gyep típusától és az évszaktól függően. Általánosságban azonban azt javasoljuk, hogy soha ne vágja le a fűnek több mint egy harmadát egy időben. Ez azt jelenti, hogy ha például a gyep 9 cm magasságú, ne vágja le 6 cm-nél rövidebbre.

4. Milyen gyakran nyírjuk a füvet?

A fűnyírás gyakorisága elsősorban a gyep növekedési ütemétől függ. A gyorsan növő fűt hetente egyszer vagy akár gyakrabban is lehet nyírni, míg a lassabban növő gyepet ritkábban kell karbantartani.

5. Mit tegyünk a levágott fűvel?

Egyesek szeretik a levágott füvet azonnal eltávolítani, mivel úgy gondolják, hogy ez a gyep szépségéhez járul hozzá. Mi, a TipTopKert-nél azonban úgy véljük, hogy a levágott fű természetes trágyaként működik, ha apróra van vágva és egyenletesen van eloszlatva a gyepon.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Így készítsünk komposztot
Így készítsünk komposztot

Miért érdemes komposztot készíteni? Az előnyök áttekintése A komposztálás során a növényekből származó szerves anyagokat halmozzák egymásra, amelyek oxigén, víz és hő hatására lebomlanak. Ebben a folyamatban különböző mikro- és makroorganizmusok, algák és gombák...

A családi kertekről
A családi kertekről

Sok boldog családban megjelenik az igény, hogy zöld környezetben szeretnének élni. Míg a szingli életformához egy lakás is éppen elegendő lehet, párkapcsolatban már kell némi élettér az életükhöz. Aztán, amint megszületnek a trónörökösök, már nem elégséges egy kis...

Milyen felszerelést használjunk kertészkedéshez?
Milyen felszerelést használjunk kertészkedéshez?

A legfontosabb felszerelések kertészkedéshez A megfelelő munkaruha, és felszerelés elengedhetetlen a növények gondozása során. A jól megválasztott cipő, sapka és réteges öltözék nélkül csatába indulni nagy fokú könnyelműség. Ez a cikk bemutatja a megfelelő...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése