Oldal kiválasztása

Az öntözőrendszer tervezés alapjai

Miért van szükség öntözőrendszerre? Mik az alapvető ismérvei? Ha igazán szép, intenzív díszkertet szeretnénk, egy megfelelően megtervezett és kivitelezett öntözőrendszer megléte megkerülhetetlen. Új kert építése esetén, javallott már a kezdeti tervezésnél is számolni vele. Természetesen utólagos kiépítésre is lehetőség van. A rendszer pontos beállítása is nagyon fontos. Figyelembe kell venni a kert növényeinek vízigényeit, a talaj sajátosságait, […]
gyep öntözés

nov 10, 2018

Miért van szükség öntözőrendszerre? Mik az alapvető ismérvei?

Ha igazán szép, intenzív díszkertet szeretnénk, egy megfelelően megtervezett és kivitelezett öntözőrendszer megléte megkerülhetetlen.
Új kert építése esetén, javallott már a kezdeti tervezésnél is számolni vele. Természetesen utólagos kiépítésre is lehetőség van.
A rendszer pontos beállítása is nagyon fontos. Figyelembe kell venni a kert növényeinek vízigényeit, a talaj sajátosságait, valamint az időjárási tényezőket.
Az öntözőrendszer víztelenítése elengedhetetlen része az őszi kertfenntartási munkálatoknak. Nélküle az öntözőfejek elfagyhatnak, a csövekben maradt víz megfagyása az egész rendszer épségét veszélyezteti.

Tippek öntözőrendszer tervezéshez

Egy gondosan megtervezett öntözőrendszer nemcsak időt, hanem vizet is megtakaríthat, és segíthet abban, hogy kertje egész évben virágzó és egészséges maradjon. Ebben a cikkben Mi, a TipTopKert-nél, a zöld ujjak iránti szenvedélyünkkel és hosszú évek tapasztalatával összegyűjtöttük azokat az alapvető lépéseket és szempontokat, amelyeket figyelembe kell venni egy hatékony öntözőrendszer tervezésekor.

1. Tervezés előtt: a kert alapos ismerete

Mielőtt nekilátna az öntözőrendszer tervezésének, ismerje meg kertjét! Figyeljen oda arra, melyik területek vannak nagyobb napfénynek kitéve, és melyeket árnyékolnak. Véleményünk szerint ez az első és legfontosabb lépés, mivel az öntözési igények területenként eltérnek.

2. A vízellátás biztosítása

Az öntözőrendszer hatékonyságának biztosítása érdekében fontos, hogy elegendő víz álljon rendelkezésre. Vegye figyelembe a víznyomást és annak ingadozását, valamint azt, hogy mennyi vizet tud biztosítani a rendszernek anélkül, hogy túlterhelné azt.

3. Az öntözőfejek kiválasztása és elhelyezése

Az öntözőfejeknek a kert különböző területeire való elhelyezésekor vegye figyelembe a növények igényeit. Szerintünk célszerű különböző típusú öntözőfejeket használni a virágok, bokrok és gyep területein.

4. A csepegtető öntözés alkalmazása

Mi, a TipTopKert-nél erősen ajánljuk a csepegtető öntözés alkalmazását a virágágyásokban és az érzékenyebb növényeknél. Ezzel a módszerrel a vizet közvetlenül a növény gyökereihez juttathatja, minimalizálva a vízpazarlást.

5. Az öntözési zónák kialakítása

Egy jól megtervezett öntözőrendszerben külön zónákat hoz létre a kert különböző területeihez, figyelembe véve az egyes területek öntözési igényeit. A gyep, a virágágyások, a zöldségkert és az egyéb területek eltérő öntözési igényekkel rendelkeznek.

6. Az öntözési időzítés

Az öntözés időzítése létfontosságú a vízmegtakarítás és a növények egészségének szempontjából. Javasoljuk, hogy az öntözést a hajnali órákban vagy késő este végezze, amikor a nap nem süt erősen, így minimalizálva a víz elpárologtatását.

7. A rendszer karbantartása

Egy öntözőrendszer tervezésekor ne feledkezzen meg a karbantartás fontosságáról sem. Rendszeresen ellenőrizze az öntözőfejeket, cserélje ki az elhasználódott alkatrészeket, és győződjön meg róla, hogy a rendszer optimálisan működik.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Így készítsünk komposztot
Így készítsünk komposztot

Miért érdemes komposztot készíteni? Az előnyök áttekintése A komposztálás során a növényekből származó szerves anyagokat halmozzák egymásra, amelyek oxigén, víz és hő hatására lebomlanak. Ebben a folyamatban különböző mikro- és makroorganizmusok, algák és gombák...

A családi kertekről
A családi kertekről

Sok boldog családban megjelenik az igény, hogy zöld környezetben szeretnének élni. Míg a szingli életformához egy lakás is éppen elegendő lehet, párkapcsolatban már kell némi élettér az életükhöz. Aztán, amint megszületnek a trónörökösök, már nem elégséges egy kis...

Milyen felszerelést használjunk kertészkedéshez?
Milyen felszerelést használjunk kertészkedéshez?

A legfontosabb felszerelések kertészkedéshez A megfelelő munkaruha, és felszerelés elengedhetetlen a növények gondozása során. A jól megválasztott cipő, sapka és réteges öltözék nélkül csatába indulni nagy fokú könnyelműség. Ez a cikk bemutatja a megfelelő...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás