Oldal kiválasztása

A tó elhelyezése

A kerti tó helyének kiválasztásakor figyelembe kell vennünk néhány szempontot A tóépítésnél az első szempont, hogy lehetőleg ne kerüljön közvetlenül lombhullató fa alá, mert ez főleg ősszel komoly felyfájást okozhat a kertfenntartás során. A lehulló levelek bomlástermékei nem tesznek jót a tavunk élővilágának. A vízi növényeink miatt fontos,  hogy a terület félárnyékos legyen. A túlzott beárnyékoltság sem […]
Béka a kerti tó mellett

nov 10, 2018

A kerti tó helyének kiválasztásakor figyelembe kell vennünk néhány szempontot

A tóépítésnél az első szempont, hogy lehetőleg ne kerüljön közvetlenül lombhullató fa alá, mert ez főleg ősszel komoly felyfájást okozhat a kertfenntartás során. A lehulló levelek bomlástermékei nem tesznek jót a tavunk élővilágának.

A vízi növényeink miatt fontos,  hogy a terület félárnyékos legyen.

A túlzott beárnyékoltság sem kívánatos, naponta körülbelül a 4-6 órányi közvetlen napsütés a legmegfelelőbb.

Nézzük, mit kell még figyelembe vennünk a kerti tó tájolásánál

Egy kerti tó nemcsak a kert megjelenését gazdagítja, de olyan hangulatot is képes teremteni, amelyet más elemekkel nehéz elérni. Ebben a bejegyzésben Mi, a TipTopKert-nél, a tók iránt érzett szenvedélyünkkel és szakértelmünkkel, mélyebben belemélyedünk abba, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a kerti tó elhelyezésekor.

A tó mérete és stílusa

Mielőtt döntenének a tó pontos elhelyezéséről, érdemes megfontolni, hogy milyen méretű és stílusú tóra vágyik. Egy nagyobb tó esetén több helyre lesz szükség, és esetlegesen mélyebbre is kell ásnia. Kisebb tó esetén sokkal rugalmasabban választhatja meg az elhelyezés helyét.

Napfény és árnyék

Véleményünk szerint a kerti tó elhelyezésekor egyik legfontosabb tényező a napfény. A növények és az állatok, amelyek a tóban élnek, napfényre van szükségük. Azonban túlzott napfénytől a tó vize túlmelegedhet, ami nem kívánatos. Ezenkívül a túlzott napfény algásodást is elősegítheti. Javasoljuk, hogy válassza ki a kertjének olyan részét a tó számára, ahol naponta néhány óra árnyékba kerül.

Védelem a széltől és a lehulló növényzettől

Mi, a TipTopKert-nél úgy gondoljuk, hogy egy kerti tó elhelyezésénél elengedhetetlen a szél és a lehulló növényzet elleni védelem. A túlzott szél felkavarhatja a tó vizét, és a lehulló levelek pedig nemkívánatos szennyeződéseket hozhatnak a tóba.

Hozzáférés és karbantartás

Egy kerti tó karbantartása elengedhetetlen, ezért gondolja át, milyen könnyen hozzáférhető lesz a tó. Egy jól megközelíthető tó esetén a tisztítás és egyéb karbantartási munkák is könnyebben elvégezhetők.

Biztonság

Különösen akkor, ha gyermekek vagy háziállatok is élnek a háztartásban, a biztonság kiemelten fontos szempont. A kerti tó környékét ajánlatos kerítéssel vagy más védelemmel ellátni, hogy a kisebb gyerekek vagy állatok ne eshessenek bele.

A tó harmonikus beilleszkedése a kertbe

Szerintünk egy kerti tó nemcsak funkcionális, hanem esztétikai elem is. Fontos, hogy a tó harmonikusan illeszkedjen a kert összképébe, és ne érezzük azt, mintha egy idegen elem lenne beillesztve a kertbe. Gondolja át, hogyan integrálhatja a tót a kertjébe a legtermészetesebb módon.

Kis Tamás

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

5+2 játék, amivel lekötheted a cicád
5+2 játék, amivel lekötheted a cicád

Ha te is olyan szerencsés vagy, hogy egy hiperaktív cica társaságában élsz, akkor bizonyára tudod, hogy a játék fontos szerepet játszik a cicák boldogságában és egészségében. De vajon milyen játékokat érdemes beszerezni a kedvencednek? És számít-e, hogy a cica fiú...

Zöldségtermesztés házikertben
Zöldségtermesztés házikertben

A zöldségtermesztés házikertben nem csak egy pihentető hobbi, de egy praktikus módja is annak, hogy friss, egészséges zöldségekhez jussunk. A TipTopKert olvasói számára összeállított cikkünkkel bemutatjuk, hogyan kezdjünk hozzá a zöldségtermesztéshez saját...

Így készítsünk komposztot
Így készítsünk komposztot

Miért érdemes komposztot készíteni? Az előnyök áttekintése A komposztálás során a növényekből származó szerves anyagokat halmozzák egymásra, amelyek oxigén, víz és hő hatására lebomlanak. Ebben a folyamatban különböző mikro- és makroorganizmusok, algák és gombák...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás