Oldal kiválasztása

A sziklakert építés alapjai

Sziklakerti tanácsok kezdőknek. Egy megfelelően megépített sziklakert éke lehet a kertünknek. Ha sziklakertet szeretnénk építeni, a munkálatokat itt is a tervezéssel kell kezdeni. Itt figyelembe kell venni a helyi adottságokat és a kert stílusát is. A terv elkészültével az alapozás lesz az első lépés. Ez nagyon fontos, mert e nélkül a sziklakertünk később megsüppedhet, eldeformálódhat. Ezt követheti […]
ibolya sziklakertben

nov 10, 2018

Sziklakerti tanácsok kezdőknek.

Egy megfelelően megépített sziklakert éke lehet a kertünknek.

Ha sziklakertet szeretnénk építeni, a munkálatokat itt is a tervezéssel kell kezdeni. Itt figyelembe kell venni a helyi adottságokat és a kert stílusát is.

A terv elkészültével az alapozás lesz az első lépés. Ez nagyon fontos, mert e nélkül a sziklakertünk később megsüppedhet, eldeformálódhat. Ezt követheti a földdel való feltöltés. Itt jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talajt alkalmazzunk.

A sziklák beépítésénél arra kell figyelnünk, hogy kellő mélységig beássuk őket. Ha természetes hatást szeretnénk elérni, a köveket szabálytalanul, hármas kötésben rakjuk!

növények beültetésénél fontos az esztétikai hatás, az ültetési mélység, valamint az ezt követő kellő mértékű beöntözés, beiszapolás. Utóbbi azért fontos, hogy a növények gyökereihez bemosódhasson a föld. E nélkül azok kiszáradnak, elhalnak és ezt a növény erősen megsínyli.

Az utolsó mozzanat a talajtakarás, más néven mulcsozás.

kertfenntartás során, a fő munkálatokat a sziklakert gyommentesen tartása jelenti.

A sziklakertek egyedi varázsa és esztétikai értéke a kertek szerelmeseinek szívéhez szól. Egy jól kivitelezett sziklakert nemcsak természetes szépséget kölcsönöz otthonunknak, hanem számos ökológiai előnyt is rejt. Az alábbiakban szeretnénk megosztani Önnel a TipTopKert által gondosan összeállított tudnivalókat a sziklakert építésének alapjairól.

A tervezés fontossága

Első lépések: Mi, a TipTopKert-nél úgy véljük, hogy minden jó kert megépítése a tervezéssel kezdődik. Mielőtt nekilátna a sziklakert kialakításának, érdemes megfontolni, hogy milyen méretű és formájú kertre vágyik. Véleményünk szerint az alapos tervezés időt, energiát és pénzt spórol meg a későbbiekben.

A helyszín kiválasztása

Napfény és árnyék: Ahhoz, hogy a növények és kövek harmonikusan illeszkedjenek a kertbe, fontos a megfelelő helyszín kiválasztása. A sziklakertben szereplő növények jellemzően napfényigényesek, de vannak, amelyek az árnyékosabb területeket részesítik előnyben. Javasoljuk, hogy válassza ki a kertjének leginkább napos részét a sziklakert számára.

Talaj és vízelvezetés

Az alapok: A jó talaj és a megfelelő vízelvezetés alapvető fontosságú egy sikeres sziklakert számára. A kövek és növények közötti harmónia csak akkor valósítható meg, ha a talaj tápanyagokban gazdag és jól szellőző. Szerintünk a vízelvezetés kiemelten fontos, hiszen a pangó víz károsíthatja a növényeket.

A kövek kiválasztása és elhelyezése

A természetes megjelenés érdekében: A kövek a sziklakert lelke. Mi, a TipTopKert-nél azt javasoljuk, hogy válasszon különböző méretű és színű köveket, de mindenképpen keressen olyan darabokat, amelyek a környezethez illenek. Gondolja át, milyen formációt szeretne létrehozni, és törekedjen a természetes elrendezésre.

Növények kiválasztása

A kert életre kel: Egy sziklakert csak akkor teljes, ha megfelelő növényekkel van beültetve. Javasoljuk, hogy válasszon sziklakerti növényeket, mint például a havasi gyopár, a kövirózsa vagy a kőtörőfű. Ezek a növények nemcsak ellenállóak, hanem gyönyörűek is, és tökéletesen illeszkednek a sziklakerti környezetbe.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

5+2 játék, amivel lekötheted a cicád
5+2 játék, amivel lekötheted a cicád

Ha te is olyan szerencsés vagy, hogy egy hiperaktív cica társaságában élsz, akkor bizonyára tudod, hogy a játék fontos szerepet játszik a cicák boldogságában és egészségében. De vajon milyen játékokat érdemes beszerezni a kedvencednek? És számít-e, hogy a cica fiú...

Zöldségtermesztés házikertben
Zöldségtermesztés házikertben

A zöldségtermesztés házikertben nem csak egy pihentető hobbi, de egy praktikus módja is annak, hogy friss, egészséges zöldségekhez jussunk. A TipTopKert olvasói számára összeállított cikkünkkel bemutatjuk, hogyan kezdjünk hozzá a zöldségtermesztéshez saját...

Így készítsünk komposztot
Így készítsünk komposztot

Miért érdemes komposztot készíteni? Az előnyök áttekintése A komposztálás során a növényekből származó szerves anyagokat halmozzák egymásra, amelyek oxigén, víz és hő hatására lebomlanak. Ebben a folyamatban különböző mikro- és makroorganizmusok, algák és gombák...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás