Sziklakerti tanácsok kezdőknek.

Egy megfelelően megépített sziklakert éke lehet a kertünknek.

Ha sziklakertet szeretnénk építeni, a munkálatokat itt is a tervezéssel kell kezdeni. Itt figyelembe kell venni a helyi adottságokat és a kert stílusát is.

A terv elkészültével az alapozás lesz az első lépés. Ez nagyon fontos, mert e nélkül a sziklakertünk később megsüppedhet, eldeformálódhat. Ezt követheti a földdel való feltöltés. Itt jó vízelvezetésű, humuszban gazdag talajt alkalmazzunk.

A sziklák beépítésénél arra kell figyelnünk, hogy kellő mélységig beássuk őket. Ha természetes hatást szeretnénk elérni, a köveket szabálytalanul, hármas kötésben rakjuk!

növények beültetésénél fontos az esztétikai hatás, az ültetési mélység, valamint az ezt követő kellő mértékű beöntözés, beiszapolás. Utóbbi azért fontos, hogy a növények gyökereihez bemosódhasson a föld. E nélkül azok kiszáradnak, elhalnak és ezt a növény erősen megsínyli.

Az utolsó mozzanat a talajtakarás, más néven mulcsozás.

kertfenntartás során, a fő munkálatokat a sziklakert gyommentesen tartása jelenti.

A sziklakertek egyedi varázsa és esztétikai értéke a kertek szerelmeseinek szívéhez szól. Egy jól kivitelezett sziklakert nemcsak természetes szépséget kölcsönöz otthonunknak, hanem számos ökológiai előnyt is rejt. Az alábbiakban szeretnénk megosztani Önnel a TipTopKert által gondosan összeállított tudnivalókat a sziklakert építésének alapjairól.

A tervezés fontossága

Első lépések: Mi, a TipTopKert-nél úgy véljük, hogy minden jó kert megépítése a tervezéssel kezdődik. Mielőtt nekilátna a sziklakert kialakításának, érdemes megfontolni, hogy milyen méretű és formájú kertre vágyik. Véleményünk szerint az alapos tervezés időt, energiát és pénzt spórol meg a későbbiekben.

A helyszín kiválasztása

Napfény és árnyék: Ahhoz, hogy a növények és kövek harmonikusan illeszkedjenek a kertbe, fontos a megfelelő helyszín kiválasztása. A sziklakertben szereplő növények jellemzően napfényigényesek, de vannak, amelyek az árnyékosabb területeket részesítik előnyben. Javasoljuk, hogy válassza ki a kertjének leginkább napos részét a sziklakert számára.

Talaj és vízelvezetés

Az alapok: A jó talaj és a megfelelő vízelvezetés alapvető fontosságú egy sikeres sziklakert számára. A kövek és növények közötti harmónia csak akkor valósítható meg, ha a talaj tápanyagokban gazdag és jól szellőző. Szerintünk a vízelvezetés kiemelten fontos, hiszen a pangó víz károsíthatja a növényeket.

A kövek kiválasztása és elhelyezése

A természetes megjelenés érdekében: A kövek a sziklakert lelke. Mi, a TipTopKert-nél azt javasoljuk, hogy válasszon különböző méretű és színű köveket, de mindenképpen keressen olyan darabokat, amelyek a környezethez illenek. Gondolja át, milyen formációt szeretne létrehozni, és törekedjen a természetes elrendezésre.

Növények kiválasztása

A kert életre kel: Egy sziklakert csak akkor teljes, ha megfelelő növényekkel van beültetve. Javasoljuk, hogy válasszon sziklakerti növényeket, mint például a havasi gyopár, a kövirózsa vagy a kőtörőfű. Ezek a növények nemcsak ellenállóak, hanem gyönyörűek is, és tökéletesen illeszkednek a sziklakerti környezetbe.