Oldal kiválasztása

A gyep mohásodásának legjobb ellenszere a napfény.

Eseti beavatkozások visszavethetik a moha szaporodását, de hosszú távú eredményt árnyékos, nedves környezetben aligha várhatunk. A gyep makacs mohásodása ellen a gyepszellőztetés, a talajlazítás és a kemikáliák mellet az önrözővíz mérséklésével, optimalizálásával, valamint a terület benapozottságának növelésével védekezhetünk. A terület fásszárú növényeit, ha kell, jelentősen vissza kell metszenünk, hogy a gyepalkotók részesülhessenek a számukra elengedhetetlen napsugárzásban. A mohás […]
Gyepalkotó növények

nov 10, 2018

Eseti beavatkozások visszavethetik a moha szaporodását, de hosszú távú eredményt árnyékos, nedves környezetben aligha várhatunk.

A gyep makacs mohásodása ellen a gyepszellőztetés, a talajlazítás és a kemikáliák mellet az önrözővíz mérséklésével, optimalizálásával, valamint a terület benapozottságának növelésével védekezhetünk.

A terület fásszárú növényeit, ha kell, jelentősen vissza kell metszenünk, hogy a gyepalkotók részesülhessenek a számukra elengedhetetlen napsugárzásban. A mohás foltok számára a közvetlen napsütés és a szárazabb körülmények megnehezítik, sőt lehetetlenné is tehetik az életbenmaradást. Tartós hatást a kertfenntartás során csak ezekkell az eszközökkel érhetünk el.

További tippek a fű mohásodása ellen

A zöld gyep, a tökéletesen egyenletes és bársonyos fű rétege minden kerttulajdonos álma. Azonban a gyepen elterjedő moha a gyepápolás egyik legnagyobb ellenségévé válhat. A mohásodás nem csak esztétikailag vonja vissza a kertet, de a fű egészségére is hatással van. Mi, a TipTopKert-nél, összegyűjtöttük a legjobb tanácsokat, hogy Ön is megvédhesse kertjét a mohától.

A gyep mohásodásának okai

Mielőtt belemerülnénk a megoldásokba, fontos megérteni, miért is jelenik meg a moha a gyepen. A mohásodás olyan körülmények között kezdődik, mint a túlzott árnyék, rossz talajstruktúra, túlzott nedvesség vagy a talaj túlzott savassága. Ezen körülmények közül sokat korrigálni lehet, hogy a gyep egészséges maradjon.

1. Megfelelő öntözés és talajápolás

Szerintünk a legjobb kezdeti lépés a mohásodás ellen az, ha gondoskodunk a gyep megfelelő öntözéséről és talajának egészségéről. A túlzottan sűrű talajban a víz nem tud jól elvezetődni, így a moha számára ideális környezetet teremt. Egy jó talajlazítóval és komposzttal rendszeresen lazíthatja a talajt, elősegítve ezzel a víz gyorsabb elvezetődését.

2. Ph-szint szabályozása

Véleményünk szerint, ha a talaj savasságát megfelelő szinten tartjuk, azzal már sokat tettünk a mohásodás ellen. Egy egyszerű talajteszt segítségével meghatározhatja a talaj Ph-szintjét, és ha túl savasnak találja, dolgozzon be mészt a talajba, hogy ezt kiegyenlítsen.

3. Árnyékolás kezelése

Tudjuk, hogy a moha kiválóan érzi magát árnyékos területeken. Ha a gyep egy része túl sok árnyékot kap, érdemes mérlegelni, hogy növényzeti elemeket (például nagyobb fákat vagy cserjéket) ritkítsunk vagy helyezzünk át, hogy több napfény érje azt a területet.

4. Rendszeres gyepszellőztetés

A gyepszellőztetés révén lehetővé válik, hogy a gyökerekhez több levegő és tápanyag juthasson. Ezenkívül serkenti a gyep növekedését és erősíti annak ellenálló képességét a moha ellen.

5. Választott fűmagok

Mi, a TipTopKert-nél úgy gondoljuk, hogy a megfelelő fűmag kiválasztása alapvető jelentőségű a mohásodás elleni küzdelemben. Vannak olyan fűfajták, amelyek jobban ellenállnak a mohának, ezért érdemes ezekkel a fajtákkal kísérletezni.

A mohásodás elleni harc sosem egyszerű, de a fentebb említett módszerekkel és rendszeres karbantartással megelőzhetjük annak terjedését. Emlékezzen, hogy a moha megjelenése gyakran a gyep egészségi állapotának tükröződése, ezért mindig keresse a probléma gyökerét és kezelje azt.

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

Így készítsünk komposztot
Így készítsünk komposztot

Miért érdemes komposztot készíteni? Az előnyök áttekintése A komposztálás során a növényekből származó szerves anyagokat halmozzák egymásra, amelyek oxigén, víz és hő hatására lebomlanak. Ebben a folyamatban különböző mikro- és makroorganizmusok, algák és gombák...

A családi kertekről
A családi kertekről

Sok boldog családban megjelenik az igény, hogy zöld környezetben szeretnének élni. Míg a szingli életformához egy lakás is éppen elegendő lehet, párkapcsolatban már kell némi élettér az életükhöz. Aztán, amint megszületnek a trónörökösök, már nem elégséges egy kis...

Milyen felszerelést használjunk kertészkedéshez?
Milyen felszerelést használjunk kertészkedéshez?

A legfontosabb felszerelések kertészkedéshez A megfelelő munkaruha, és felszerelés elengedhetetlen a növények gondozása során. A jól megválasztott cipő, sapka és réteges öltözék nélkül csatába indulni nagy fokú könnyelműség. Ez a cikk bemutatja a megfelelő...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás