Oldal kiválasztása

7 tipp, amivel megelőzheti a gyep gombás megbetegedéseit

A gyepfelületeket számos kórokozó megtámadhatja, de ha ismerjük az ellenük való védekezés lehetőségeit, könnyedén megelőzhetjük, sőt legyőzhetjük őket. 1. Először is, kerülnünk kell a késő őszi nitrogén műtrágya kijuttatást, mert ez túlzott növekedésre ösztönzi a fűféléket, amitől legyengülhetnek, így csökken az ellenállóságuk a kórokozókkal szemben. 2. Ezzel szemben, ősszel nagyobb mennyiségű kálium műtrágya kijuttatása javasolt, […]
Gombás pázsit juggatása

nov 10, 2018

A gyepfelületeket számos kórokozó megtámadhatja, de ha ismerjük az ellenük való védekezés lehetőségeit, könnyedén megelőzhetjük, sőt legyőzhetjük őket.

1. Először is, kerülnünk kell a késő őszi nitrogén műtrágya kijuttatást, mert ez túlzott növekedésre ösztönzi a fűféléket, amitől legyengülhetnek, így csökken az ellenállóságuk a kórokozókkal szemben.

2. Ezzel szemben, ősszel nagyobb mennyiségű kálium műtrágya kijuttatása javasolt, amitől a föld alatti részek és az ellenállóképesség erősödését várhatjuk.

3. Év közben javallott a komplex műtrágyák rendszeres használatával törekednünk kell a harmónikus tápanyagutánpótlásra!

4. Tavasszal és ősszel nagyon fontos művelet a gyepszellőztetés. Ha kellő szakértelemmel végezzük, gyepünk ezt nagyon meghálálja.  Szebb és egészségesebb lesz tőle.

5. A rendszeres fűnyírás talán a legfontosabb! A megfelelő profi fűnyíróval, és jó technikával végrehajtva érhetünk csak el igazán jó eredményt.

6. Fontos mozzanat, hogy a fertőzésveszélyes területeken, valamint időszakokban, az öntözési időként inkább a reggeli, hajnali órákat preferáljuk az estével szemben, mert így csökkentjük a gyepfelület párás körülmények közt töltött idejét.

7. Ha már kialakult valamilyen betegség, a vegyszeres kezelés is elkerülhetetlen. Erre kiváló növényvédőszerek állnak rendelkezésünkre.

A fenti módszerek komplex alkalmazásával eredményesen vehetjük fel a kesztyűt a gyepbetegségekkel szemben.

 

Nézzünk további tippeket a helyzet kezelésére, kicsit más megközelítésből:

 

Megelőzés a kulcs

Mint minden betegség esetében, a gyep gombás megbetegedéseinek megelőzése is a legfontosabb. Megfelelő ápolással és a következő tippekkel csökkentheti a gombás fertőzések kialakulásának esélyét.

A megfelelő öntözés

A gyep túlzott öntözése vagy a nem megfelelő öntözési technika növeli a gombás betegségek kialakulásának kockázatát. Szerintünk a legjobb, ha a gyepet korán reggel öntözi, hogy a nap folyamán a fölösleges víz elpárologjon. Kerülje az esti öntözést, mert a hűvös éjszakai hőmérsékletekkel kombinálva ideális környezetet teremthet a gombás spórák számára.

Rendszeres gyepszellőztetés

A talaj szellőztetése nélkülözhetetlen a gyep egészségének megőrzéséhez. Véleményünk szerint évente legalább egyszer érdemes a gyepet szellőztetni, hogy csökkentse a talaj tömörödését és elősegítse a levegő, a víz és a tápanyagok gyökerekhez való eljutását.

Megfelelő trágyázás

A túl sok trágya ugyanúgy káros lehet, mint a kevés. Mi, a TipTopKert-nél azt javasoljuk, hogy válassza a lassan oldódó trágyákat és alkalmazza azokat a gyártó által javasolt dózisban.

Fűnyírás – de hogyan?

A túl alacsonyra vágott fű növeli a gyep stresszét, és hajlamosabbá teszi a gombás fertőzésekre. A fűnyírásnál mindig ügyeljen arra, hogy ne távolítsa el a fű több mint egy harmadát egyszerre, és éles fűnyírókés segítségével vágja a füvet.

Harc a pangó víz ellen

A pangó víz kedvez a gombás spórák kialakulásának. Ügyeljen a gyep dőlésszögére és alakítsa úgy, hogy a víz természetesen lefolyhasson róla.

Záró gondolatok

A gyep gombás megbetegedéseinek megelőzése nem csak a megjelenés szempontjából fontos, hanem a gyep hosszú távú egészségének megőrzése érdekében is. Ezekkel a tippekkel és a megfelelő ápolással gyepünk sokáig egészséges és gyönyörű maradhat. Ha kérdései vannak a gyep gondozásával kapcsolatban, keressen minket a TipTopKert-nél. Készen állunk, hogy segítsünk a zöld oázisának megőrzésében.

Kis Tamás

A szerzőről

Kapcsolódó bejegyzések

5+2 játék, amivel lekötheted a cicád
5+2 játék, amivel lekötheted a cicád

Ha te is olyan szerencsés vagy, hogy egy hiperaktív cica társaságában élsz, akkor bizonyára tudod, hogy a játék fontos szerepet játszik a cicák boldogságában és egészségében. De vajon milyen játékokat érdemes beszerezni a kedvencednek? És számít-e, hogy a cica fiú...

Zöldségtermesztés házikertben
Zöldségtermesztés házikertben

A zöldségtermesztés házikertben nem csak egy pihentető hobbi, de egy praktikus módja is annak, hogy friss, egészséges zöldségekhez jussunk. A TipTopKert olvasói számára összeállított cikkünkkel bemutatjuk, hogyan kezdjünk hozzá a zöldségtermesztéshez saját...

Így készítsünk komposztot
Így készítsünk komposztot

Miért érdemes komposztot készíteni? Az előnyök áttekintése A komposztálás során a növényekből származó szerves anyagokat halmozzák egymásra, amelyek oxigén, víz és hő hatására lebomlanak. Ebben a folyamatban különböző mikro- és makroorganizmusok, algák és gombák...

Írj nekünk!

Kommentek

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése